PHP Nedir, Nasıl Kullanılır?

Yazılım dünyası sürekli olarak yenilenen, güncellenen ve gün geçtikçe platformu genişleyen bir dünyadır. Yazılım süreçlerinde ele alınan programlama dilleri ile farklı tür projeler geliştirilerek son kullanıcıların hizmetine sunulur.

Programlama dilleri de yine yazılım uygulamasının türüne göre tercih edilebilir. Web tabanlı uygulamaların çoğunda kullanılan, yazılımcılar için öğrenilmesi ve uygulanması da zor olmayan PHP programlama dili fazlasıyla tercih edilmektedir. Peki PHP nedir? Nasıl kullanılır?

Web yazılımda öne çıkan dillerden biri olan PHP programlama dili, günümüz web site içeriklerinin yönetilmesi için gerekli olan dinamik yönetim panelinin kullanılmasını sağlayan programlama dilidir.

Günlük hayatta yazılım dünyasında sıkça karşılaşılan konuların da başında gelen PHP ile çok fazla sayıda web sitesi kodlanmış, kullanıcıların hizmetine sunulmuştur.

PHP Açılımı Nedir?

Nesne yönelimli programlama dillerinden biri olan PHP, web tabanlı uygulamaların geliştirilmesinde etkin rol oynamaktadır. Açılımı ilk ortaya çıktığı dönemde Personal Home Page yani kişisel anasayfa olarak bilinse de son yıllarda PHP açılımı Hypertext Preprocessor şeklinde kullanılmaktadır. PHP programlama dili ile birlikte kendi kendine yönetilebilen dinamik web siteleri oluşturulabilir. 

PHP Tarihi

PHP tarihinden de kısaca söz etmek gerekirse ilk kez 1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından ortaya çıkarılan bir programlama dilidir. Günümüzde PHP topluluğu tarafından geliştirmeleri sürdürülmekte olan PHP, 2013 yılından itibaren 244 milyondan fazla web sitesinin kodlanmasında tercih edilmiştir.

Çok geniş bir kullanım kitlesine sahip olan PHP, içerisine HTML kodları da gömülebilen, betik programlama dilidir.

PHP ile yazılan kodlar web sunucusu tarafında yorumlanarak web sayfası çıktısı üretilir. Bu kodlar aynı zamanda doğrudan HTML kodu içerisine gömülerek de kullanılabilir. 

Güncel PHP sürümü ise PHP 8’dir.

PHP Hakkında İstatistikler

PHP’nin ne kadar yaygın kullanıldığı PHP yazılımcılarının ne kadar maaş aldığı gibi konularda dünyanın en popüler yazılım forumu olan Stack Overflow’un güncel anketi üzerinden PHP hakkında son istatistikleri derledik. Araştırmanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

php-populerligi
  • Yazılımcıların %21’i PHP programlama dilini kullanmaktadır.
  • PHP programlama dilleri arasında en popüler 11. programlama dilidir.
  • Laravel en popüler PHP framework’üdür.
  • PHP programcıları dünya çapında yılda ortalama 38.916$ maaş almaktadır.

PHP’nin Avantajları Nelerdir?

PHP programlama dili web tabanlı olduğundan dolayı diğer programlama dillerinden ayrılan çeşitli özellikleri ve avantajları da mevcuttur. PHP avantajları genel olarak şunlardır:

  • Kullanımı için herhangi bir ücret verilmesi gerekmez
  • PHP lisans ücreti yoktur
  • Dinamik çalışma prensibine sahiptir
  • Oldukça kolay bir kullanıma sahiptir
  • Açık kaynak kodludur
  • Sürüm güncellemelerine devam etmektedir
  • Derleme sorunu yoktur
  • İçerisine HTML ve Javascript kodları yerleştirilebilir
  • Herhangi bir IDE zorunluluğu yoktur, Notepad da dahi yazılabilir bir programlama dilidir
  • Linux tabanlıdır, ancak tüm sunucularda sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır

Kullanımı ve öğrenilmesi oldukça kolay olan PHP programlama dili ile çok basit düzeyden kurumsal düzeye kadar olan web siteleri tasarlanabilir, dizaynı yapılabilir ve son kullanıcı hizmetine de açılabilir.

PHP Kod Yapısı – Basit Kod Örneği

PHP, bahsettiğimiz üzere IDE’den bağımsız olarak Notepad da dahi yazılabilen bir programlama dilidir. PHP kod yapısı ise aşağıdaki gibidir:

<?php 

//Kodlar..

?>

PHP scriptleri <? etiketi ile başlar. ?> etiketi ile biter.

PHP programlama dilinde çok basit algoritmalara örnek vermek gerekirse:

İki Sayının Ortalamasını Veren PHP Kod Örneği

<?php
$sayi1 = 100;
$sayi2 = 200;
$ortalama = ($sayi1 + $sayi2) / 2;

echo $ortalama; 
?>

Program çıktısı 150 olacaktır.

PHP’de ekrana yazdırma komutu echo komutudur.

PHP For Döngüsü Kod Örneği

1’den 150’ye kadar olan sayılardan 4’e bölünebilen en büyük sayıyı ekrana yazdıralım

<?php
for($i=1; $i<=150; $i++)

{


if($i%4==0)

{

$dizi[] = $i;

}


}
echo max($dizi); // Ekrana 148 yazar.

?>

Bu örnekte PHP döngü yapısı ile dizi mantığı iç içe kullanılarak max fonksiyonuyla ilgili sonuca ulaşılmak amaçlanmıştır.

PHP Nasıl Öğrenilir?

Popüler diller arasında yer alan ve uzun yıllardır geliştiriciler tarafından aktif olarak da kullanılan PHP programlama dili ile web tabanlı uygulamalar başta olmak üzere API üzerinden erişim yapılan tüm uygulamalarda kullanılabilir.

Örneğin mobil geliştiriciler ekran tasarımlarını farklı platformlardan tasarlasa bile API Endpoint isteklerini PHP ile oluşturulmuş URL’lere atarak sunucu ile client arasındaki haberleşmeyi sağlar ve verileri çok kolay bir şekilde alabilir. 

Yazılıma ilk defa başlayacak olanlar, yazılımla uzun süredir ilgilenenler veya kendini daha farklı alanlarda geliştirmek isteyenler için PHP öğrenilmesi kolay bir programlama dilidir. Ücretsiz kodlama eğitimi yazımızdan faydalanarak online olarak nasıl PHP öğrenebileceğinizi görebilirsiniz.

Diğer programlama dillerinde olduğu gibi PHP programlama dilinin de öğrenilmesi tamamen teori ile pratiğin birleşimiyle daha kolay hale gelir.

Basit algoritma problemlerinin çözümünü PHP programlama dilinde gerçekleştirmek PHP’nin temel mantığını çözmek için idealdir.

Ayrıca makaleler okumak, özellikle İngilizce kaynaklardan yararlanmak, çeşitli platformlarda yayınlanmış eğitim videolarını izlemek ve bu süreci sürdürülebilir hale getirmek PHP programlama dilinin kısa süre içerisinde öğrenilmesini sağlar.

Süreci daha profesyonel ve efektif hale getirmek isteyenler ayrıca yazılım kurslarına katılım da sağlayabilir. Yazılım kurslarında hocalar eşliğinde çalışmak bir anlamda öğrenme sürecini de hızlandırır. Bunların yanı sıra bir programlama dilini en iyi öğrenebileceğiniz yerler projelerdir.

PHP web tabanlı uygulamalar için geliştirilen ve kullanılan programlama dilidir. İçerisine HTML ve Javascript kodlarının da gömülmesi geliştiricilerin avantajınadır. Bir web sitesi örnek alınarak MySQL veritabanı da kullanılarak HTML, CSS, Javascript ve PHP ile proje geliştirilebilir.

Ayrıca PHP frameworkleri de kullanılarak daha profesyonel bir proje ortaya çıkarılabilir. Basit düzeyde öğrenilen bilgilerin proje yaparken deneyim kazanılması öğrenme sürecini hızlandıracaktır.

Kategoriler PHP

Yorum yapın